RSS

,, CAPITALISM CU MÂNA ÎNTINSĂ ”

24 Iun

Capitalism

Din când în când, e bine să ne uităm în oglindă și să ne întrebăm obiectiv, ce și cât merităm. Și dacă nu cumva avem, uneori,  pretenții cam exagerate. Odată, de la noi înșine, vis a vis de cât putem și cât ne dorim. Apoi, de la ceilalți, cât oferim și dacă ceea ce primim e echitabil. Deoarece văd mulți oameni care tot ceea ce fac este să ceară. Singura și principala preocupare este să solicite, mult, mai mult, tot mai mult. La o evaluare obiectivă însă, ei nu dau nimic înapoi, sunt simpli consumatori și atât. La un control al calității aportului lor social…rebut…

S-a împământenit și persistă convingerea că cineva, statul în principal, trebuie să fie un soi de bonă, de dădacă, pentru tot soiul de indivizi, în special din mediul rural, apți de muncă, dar care preferă statutul de asistat social. E comod, bani de băutură, fără să  miști un deget. Și nu numai ei. Inclusiv o serie de bugetari. Sunt conștient că veniturile sunt mici, dar  nu chiar în toate cazurile situația e o inechitate. Știu, ar fi de dorit să umfle toți sarsanale cu bani, dar…nu se poate. De asemenea, ar fi de dorit ca toți să avem casă de vacanță și etc. Iar, imposibil. Și asta nemulțumește.

Nemulțumește, dar numai la noi. În capitalismul adevărat, omul știe cât îi este plapuma și cât își permite. Bugetarul e bugetar și acolo, nici bogat nici sărac. Diferența e că știe care-i locul său, nu visează la vile și viluțe, nu-i este permis. Pentru asta merge în privat și se descurcă pe barba lui. Aici însă, omul bugetar și în special cel tăietor de frunze la câini, după ce săvârșește asta vreo opt ore pe zi, vine, se așează la tv și începe să înjure de-a valma, la grămadă, pe chiaburi. Nu-i vorbă, sunt destui bandiți, dar, credeți-mă, sunt și afaceri private, multe, serioase, fără conexiuni cu statul.

Chestiunea-i de atitudine, una din vremuri apuse – huo, jos bogătanii !. Să nu uităm că, cel puțin în teorie, mobilul revoluției a fost aducerea pe plaiurile mioritice a capitalismului. Ori capitalismul este în cea mai mare parte omul privat, nu bugetarul, cu atât mai puțin cel care freacă duda sau e asistat social. Ar trebui să fie limpede, iar la noi nu e, în capitalism, tonul cel mai ridicat îl are sectorul privat, el e vioara întâi, el are primul și ultimul cuvânt, el este prioritar, că vrem sau nu. Sunt și acolo asistați social, dar cazurile-s atent analizate. Apoi, tăietori de frunze la câini, nu există la stat, privatul explodează să afle că banii lor se duc la trântori sau hăndrălăi apți de muncă și asistați.

Din păcate, de douăzeci de ani, la noi s-a cultivat intens inversul – hai la stat că-i călduț și lasă că ne dă statul ajutor social. Așa am ajuns o țară de asistați și de muritori de foame dacă statul disponibilizează. Sau lucrători cu ziua. A fost tot timpul din lume ca omului să i se dea de înțeles că trăim în capitalism și s-a terminat cu ,,repartiția ’’. Mulți au priceput, dar cei mai mulți nu. Și încă sunt convinși că statul e dator, mort, copt, să-I ia la sânul lui. Fals, pretențiile omului capitalist încep abia atunci când el produce cu adevărat, în special prin forțe proprii.

Am spus aceste lucruri auzind pe cineva care înjura tare, tare. Pe Țiriac, că-i putred de bogat și nu dă și el pomeni ca știți cine… Și l-am întrebat, cum adică, cu ce motiv să dea pomeni, ce, suntem cerșetori ? A zis că…eeee, la banii lui, ar putea…că și așa ajutorul social e mic… Omul, vânjos și duhnind a bere, după pomana nemeritată de la stat, găsea că și privatul ar trebui să-i dea o bere… Gândire capitalistă…din păcate foarte răspândită.

T.D.

 
 

4 răspunsuri la „,, CAPITALISM CU MÂNA ÎNTINSĂ ”

 1. Costi

  24/06/2010 at 8:57

  Citindu-ti materialul mi-am amintit de niste tarani care se uitau la militarii veniti sa le degajeze apa din gradina la niste inundatii. „Si acolo, si acolo, uitati acolo e mai multa!” Dadeau indicatii si se uitau… Poate lucrul asta nu se mai intampla. Mi-as dori nici sa nu fie adevarat, dar…

   
  • Daniel Tudose

   24/06/2010 at 9:05

   exact, similar cu jandarmii, au ridicat un dig din saci cu nisip, noaptea satenii au golit sacii si i-au furat, de…saci buni pt. gospodarie…

    
   • oanaclara

    25/06/2010 at 2:54

    Stiiiiiu. Si cand au fost inundatii data trecuta la Galati a fost la fel si cu furtul sacilor si cu scosul apei din gospodarii. Nu mai zic de faptul ca era apa pana la genunchi si unii asteptau sa ii care pompierii afara din case , de parca nu ar fi putut sa se deplaseze singuri.

     
 2. daurel

  24/06/2010 at 18:30

  As introduce, temporar, votul cenzitar.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: