RSS

,, PRINCIPIILE DOMNULUI GAVRIL ”

19 Iun

Un om

Domnul Gavril era profesor de fizică la liceul X. Liceu bun, cu nume, iar domnul Gavril un profesor exigent și dedicat. Nimeni nu trecea  ușor peste principiile lui Newton și legea lui Ohm. Domnul Gavril avea grijă ca fiecare elev să știe pentru tot restul vieții legile ce ne guvernează. Vai de rebelul care îndrăznea să nu trateze cu toată atenția pe Bernoulli sau Arhimede, corigența îl păștea. Nu era loc de întors, de concesii sau compromisuri, de examinări suplimentare sau tras cu cleștele din gura elevului.  Nimeni nu se joacă cu cei care ne-au făcut să înțelegem cum se mișcă lucrurile pe Terra.

Cei mai mulți au spus că era un zbir, lipsit de suflet față de elevii care îl priveau cu oarece teamă. Avea în jur de cincizeci de ani, părul grizonat, pieptănat pe spate și barbă, tunsă scurt și tot grizonată. La clasă nu-și amintea nimeni să-l fi văzut zâmbind sau glumind. Asculta, rece, pe nefericiții din ziua aceea, preda lecția sau dădea extemporal cu același aer sobru și glaciar. Punea nota zece sau nota trei cu aceiași grimasă și exact pe același ton o comunica elevului. Nu lăuda și nu dojenea, nu țipa, părea că vocea sa are un singur nivel, deși mediu și constant nu repeta niciodată. În mod curios, se auzea întotdeauna limpede.

Purta costume închise la culoare, impecabile. Spre deosebire de alții, nu avea geantă. Venea dimineața doar cu un ziar în mână, pe care îl citea la sala fumătorilor. Acolo mai zâmbea uneori.

Rece și autoritar, zbir pentru unii, parcă lipsit de sentimente și emoții, elevii îi purtau aceleași trăiri. Nici nu-l urau, nici nu-l iubeau, ca în cazul altor profesori. Era doar domnul Gavril, proful de fizică, același întotdeaună. Cu excepția hainelor, el era același, zi de zi. El nu avea toane, ca alții, mai supărat sau mai bine dispus, nu, era identic  zi de zi, imperturbabil și ca o statuie de granit. Până și părul părea că nu se clintește. Ne obișnuisem cu el, teama de început trecuse și ceva știam clar, era un om corect, punea fiecăruia nota pe care o merita.

Într-o zi însă, în locul domnului Gavril a venit la clasă altcineva. Era ceva cu totul ieșit din comun, în trei ani nu se mai întâmplase așa ceva, nu lipsise nici un minut. În pauză, misterul a atins cote maxime, când l-am văzut  pe hol. Și nu oricum, purta ochelari negri, de soare. Așa ceva chiar era ciudat.

Din ziua aceea nu l-am mai văzut niciodată. Dar misterul s-a deslușit. Domnul Gavril, se pare că încurcase legile fizicii cu…alte legi. Se pare că totuși avea sentimente…și, din pricina asta, tatăl unei eleve făcuse un mic test de mecanică cu ochiul domnului Gavril, cam ceva în genul… mărul lui Newton… Acesta a fost domnul Gavril, cel rece, sobru și imperturbabil, supus și el mult mai multor legi și principii decât explica clasei…

T.D.

Anunțuri
 

Un răspuns la „,, PRINCIPIILE DOMNULUI GAVRIL ”

  1. oanaclara

    24/06/2010 at 14:34

    Toti oamenii sunt oameni indiferent de ce loc ocupa in societate. 🙂 Fiecare dintre noi greseste la un moment dat … 🙂

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: