RSS

,, UMBRA LUI TE-LEAGĂ. LA ȘCOALĂ ”

01 Iun

Cine mișcă…

Nu mă așteptam ca vechi practici comuniste, bazate pe intimidare fățișă, să se manifeste tocmai asupra învățământului și tocmai din partea conducătorului său, desigur, o mică marionetă intelectuală în ghearele unor…corigenți. Modul în care s-a organizat bac-ul, cu pistolul la tâmpla celor ce ar fi îndrăznit să facă grevă, legală, îmi amintește de nervii lui Dincă ,,te leagă’’. Chimistul școlit prin străinătăți din fruntea educației, cu celebrul zbir semăna când spunea sindicatelor să-și bage mințile-n cap și să uite de dreptul constituțional la grevă și să nu uite că, Guvernul conduce țara, nu sindicatele. În traducere liberă, partidul și activiștii săi, cine comentează va avea de aface cu miliția politică omniprezentă și va rămâne pe drumuri.

Apoi, văzându-se cu bac-ul dat și folosindu-se fără jenă de componenta emoțională a elevului, Berzelius iese cinic și mulțumește dascălilor pentru înțelegerea și omenia de care au dat dovadă. E halucinant, securistic, ăia te băteau nevinovat, apoi, realizând că așa ești, erai lăudat la plenară pentru cinste și dragoste pentru partid. Nu pot înțelege cum un om, foarte școlit, din câte aud, se lasă prins în această mașinărie opresivă de tristă amintire. Sigur, nu-s de dorit grevele în nici un domeniu, dar atâta timp cât îndeplinesc  termenii legali, nu o poți împiedica prin șantaj, prin intimidare, prin presiune directă – ,,cine mișcă, va fi dat afară’’.

Sincer, sunt siderat dacă până și un intelectual, foarte mulți zic reputat, ca eprubetă ăsta nu realizează că trăim în democrație, iar greva e un instrument democratic. Vine și transmite fățiș că actuala putere nu tolerează pârghiile democratice. Nu credeam că voi vedea un ministru al educației, tânăr și pregătit totuși, să inducă, în manieră comunistă, frica de a-ți exercita un drept legal, greva. De la alții, mai bătrâni, m-aș fi așteptat, dar, e tragic că până și generația care ar trebui să înlocuiască vechii dinozauri, se pare că e bine îndoctrinată și aservită acelorași practici nemuritoare.

Nu știu dacă elevii știu cine a fost Ion Dincă, dar procesul lor de instruire e condus de un vajnic urmaș al acestuia. Eprubetă amenință cu lăsarea pe drumuri a celor ce mișcă, argumentând cu grija față de micuți, demagogie, la fel și ,,te leagă’’ teroriza, pentru binele poporului chipurile. E dramatic, ne întoarcem de unde am plecat acum douăzeci de ani. De fapt, am plecat ?

T.D.

Anunțuri
 
 

Un răspuns la „,, UMBRA LUI TE-LEAGĂ. LA ȘCOALĂ ”

  1. oanaclara

    01/06/2010 at 5:30

    E mai rau decat acum 20 de ani.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: