RSS

,, MAGNA CUM LAUDAE ”

20 Mai

Idei fixe

În general, cei care au idei fixe, sunt aceiași care au și puține. Le propovăduiesc pe alea, obsesiv, indiferent de situație.  Cam ceva în genul acelor părinți care știu una și bună, copilul lor e musai să aibă rezultate maxime la matematică și fizică, restul materiilor…și ele pe acolo, din simplul motiv că au ideea asta, un copil ,,bun’’ e doar acela cu zece la matematici. Și îi bagă meditatori peste meditatori și-și zmulg părul că tot nu-i eminent și în final…copilul eșuează pe ,,calea matematicilor’’. Pur și simplu avea înclinație spre…biologie sau istorie, dar…cine să bage de seamă când unica modalitate de a fi ,,bun’’ e fixația pe matematici.

Asta vis a vis de cât de mult rău fac ideile fixe și cât de periculoși sunt cei care le au. Una dintre ideile fixe, moștenite, este că, cu mic, cu mare, cu cățel, cu purcel, toți, musai, trebuie să facem o facultate, minim una, altfel viitorul e compromis. N-ai diplomă, fie și de la facultatea de tuns ouă, gata, ești paria. Rezultatul e știut, puzderie de facultăți obscure, absolvenți cu patalama cu toptanu, cu aer de intelectual și semianalfabeți care spun – ,,Pardon, eu cu facultate să muncesc la un patron cu liceu numai ? No way !’’. Apoi, altă fixație perpetuată, după ce au terminat acele studii îndoielnice, statul trebuie, e obligat el să-ți dea ,,repartiție’’ ca pe vremuri. Nu chiar așa, dar ochiul absolventului la grămadă, tot spre buget ar sclipi, că de, aici incompetența trece ușor neobservată. La stat…e bine.

Să fiu clar, nu aprob sub nici o formă măsurile astea ,,ninja’’ anti criză. Spun că unul din motivele pentru care am ajuns aici, e și fixația asta, alimentată, e drept, de sus, ca oricine și oricum să facă facultăți. Lucru absolut anormal, altundeva nu mai există atâția absolvenți pe metru pătrat. O mare parte dintre aceștia, și știm care, în loc să bată berbuncul patru ani, degeaba prin facultăți, să doarmă și apoi, mai zero decât au intrat, să-și spună intelectuali, ei bine, ei de mult ar fi trebuit să muncească și să producă. Nu-i nici o discriminare, dar faptul că ,,intratul’’ la facultate e aproape ,,free’’, încurajează nemunca, ochitul de posturi călduțe în sistemul bugetar, ce să mai, lipsa concurenței = incompetență = neproductivitate. Să mă ierte unii, cu facultate, locul lor nu-i  la birou, e…mai jos. Așa-i peste tot în lume, face studii cine are chemare, cine nu, nu-i nicio rușine, muncește o treaptă mai jos.

Din păcate la noi s-a încurajat fixația – ,,Mamă, dacă nu faci facultate, ne faci de râs, uite a lui cutare…’’. Și…a făcut, că la noi absolut oricine poate face una, doar, eu știu, chiar să nu știi deloc să scrii și să citești poate să nu poți, dar cred că merge și așa… Rezultatul ? Pretenții mari, nejustificate și înghesuit la stat, că privatul nu te angajează nulitate.

Asta e o cauză a ceea ce vedem, sigur, coroborat cu tâmpeniile guvernanților ultimilor douăzeci de ani. S-a tot propovăduit ideea că suntem un popor de intelectuali, toți, și o droaie de părinți și-au ținut pe bani grei odraslele la facultăți, că…așa trebuie, odrasle care…nicăieri în lume nu aveau ce căuta la studii superioare. Nu-i cinism, dar pur și simplu nu toți pot. E clar. Unii pot să facă altă muncă, care nu necesită studii și e perfect onorabil. Nu toți avem înclinație spre ,,matematici’’. Dar, când ai ,,părinți’’ cu idei fixe și puține, ții calea asta și…eșecu-i garantat. Nu poți, asta e, alții au înțeles asta, noi…erudiți toți cei 23 de milioane. Doar vedem…Nu poți construi o societate sănătoasă, un mediu privat sănătos, un sistem bugetar eficient, cu zeci de mii de semianalfabeți cu diplomă, care stau cu coatele pe gard și zic – ,,Eu am facultate, nu mă pretez eu să fiu….nu știu ce…’’. Păi nu mai rămâne nimeni să fie ,,nu știu ce’’, toți suntem directori. La stat, de preferință.

T.D.

 
 

6 răspunsuri la „,, MAGNA CUM LAUDAE ”

 1. oanaclara

  21/05/2010 at 5:21

  „Magna cum fraudae” 😀 😀 😀

   
 2. daurel

  21/05/2010 at 11:15

  Ar fi una dintre explicatii…Tot in acest context, as completa: se pare ca multi lucratori isi urasc domeniul, nu-si incurajeaza copiii sa-i urmeze…

   
  • Daniel Tudose

   21/05/2010 at 11:18

   absolut, ,,nu te fa tata profesor, ca mori de foame”

    
   • oanaclara

    21/05/2010 at 15:58

    Pe cuvant ca parintele ala ar avea dreptate. Uite si tu ce lefuri sunt in invatamant! Nu ai putea trai decent din asa ceva.

     
 3. coramica

  23/05/2010 at 3:34

  O colega povestea ca nepoata ei tot lua zece la o faculta de-asta particulara si ai ei au dus-o in Ungaria ca ziceau ca acolo se specializeaza si, la cat e de buna, o baga direct in serviciu banos etc. Ei, acolo, dupa un semestru, i s-a sugerat sa se…reinscrie in anul I sau sa renunte la facultate. Era varza saraca.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: