RSS

,, PE DINAFARĂ ”

19 Mai

Teorii…

Dacă îți exprimi părerile pe larg, fie ești considerat gargaragiu, fie bun doar la teorii, că practica…omoară. Dacă nu le spui, fie apari că nu ai așa ceva, fie că acționezi în pripă, după ureche, cu capul înainte. Decă le spui încet, bâjbâi și așa păreri, așa practică. Dacă, în fine, le spui și ele se și confirmă într-o măsură, probabil că le-ai împrumutat de undeva, nu-s ale tale, nu ești capabil să fii original, apă de ploaie.

Totul pare a fi judecat la extreme. Între ,,demagogia’’ teoriei și pragmatismul ,,după ureche’’, după unii, nu există decât vidul. Opinia proprie = demagogie, acțiunea = voia întâmplării, eventual…alții. Cu alte cuvinte, dintr-un motiv care-mi scapă, contestarea e un mod de viață pentru extrem de mulți. Cu excepția persoanei lor, evident, ei sunt singurii care împletesc armonios teoria și practica. Sunt ușor de recunoscut, au două replici unice ,,zdrobitoare’’, chintesența înțelepciunii, utilizate în funcție de situație. Pentru ,,spuse’’, ați ghicit, se utilizează de-a valma celebra – ,,Teoria…ești tare, practica…’’ și ești dat gata. Pentru ,,făcute’’, vine una dintre formele lui – ,,Da, da, las’ că puteam și eu, nu-i mare brânză, dar…’’. Nici într-un caz nu ar admite că se poate să fii pe la mijloc. Dar stați puțin, la mijloc ei spun că-i vidul și…ei înșiși… Aici au dreptate…

Și această atitudine cred că tot din categoria frustrări face parte. Din frustrarea că nici  ,,teorii’’ nu pot exprima și susține coerent, dar nici ,,practica’’ proprie nu-i mulțumește. Așa că a contesta ambele aspecte ale celorlalți, e un balsam numai bun pentru sine. Fără a înțelege că teoria e o idealizare, practica…trebuie să țină seama și de context. În viziunea acestor indivizi speciali, când pragmatici, când visători, când autodidacți, când adepți a nu știu ce, nici ei nu știu exact, teoria rămasă netranspusă în practic e…texte, tot ce nu se mulează perfect pe tiparul teoriei e…nu-i bine. Și peste toate, omul nostru, el chiar total pe dinafara și a teoriei și a practicii și a oricărei îmbinări între ele !

T.D.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: