RSS

,, BLESTEMUL BLOCULUI SOCIALIST ”

15 Mai

Blocurile noastre toate

    Una dintre cele mai mari rele făcute de comuniști a fost înghesuirea în masă, de multe ori forțată, a oamenilor, la bloc. Haotic, industrial, gregar, omul venea ,,în producție’’, iar mai devreme sau mai târziu, statul îi dădea celebrul ,,bloc’’ socialist.

    Lăsând deoparte alte implicații, actuale, eu am observat una de ordin psihic, ce pare a se acutiza în această perioadă. Un fel de nevroză a blocului, în special la cei trecuți de prima tinerețe și, cel mai important, în special la cei ,,strămutați’’, a căror copilărie și poate o parte din adolescență s-a consumat în mediul rural. Sunt oameni serioși, au învățat, au muncit, muncesc, însă…nu știu, par a fi afectați de această nevroză, irascibili, certăreți, agitați etc. Lucru mult mai puțin prezent la omul crescut de generații la oraș. Are și el aceleași probleme, însă pare mai adaptat.

    Spun asta nu întâmplător și nu cu răutate. Un astfel de suferind își schimbă radical comportamentul în momentul în care face, spre exemplu, o mică excursie la țară. Își revine, se metamorfozează, deși grijile sunt la fel. Și porția de ,,refresh’’, de întoarcere la origini îl ține un timp echilibrat, apoi…din nou nevroza. Chestiune care nu-i prezentă  la orășeanul get beget. Își încarcă și el bateriile, dar el o face cu succes tot la bloc. Plimbat pe la țară…nu găsește asta ca pe ceva recomfortant, ba chiar e obositor.

   Și într-un caz și în altul, e o atitudine normală. Ceea ce mă…să nu zic îngrijorează, poate întristează, e totuși ,,suferința’’ între patru pereți, a omului care cândva a stat liber în mijlocul naturii, iar acum, poate în contextual vremurilor, are din nou nevoie de ea pentru a alunga depresia blocului socialist. Am observat aceste lucruri la foarte mulți, inclusiv rude, oameni ce au crescut la țară și care simt periodic nevoia întoarcerii acolo.

    Cred că și asta e tot o tristă moștenire comunistă. Nevroza asta a blocului care îi afectează pe unii, fără vina lor. Iar și mai trist e că mulți dintre aceștia nu mai au unde să-și reîncarce bateriile și sunt condamnați la o nevroză continuă… Nu mă mai mir când aud că se ceartă vecini în bloc de la nimicuri, refulează și ei probabil, că din câte îi știu pe mulți, nu-s oameni răi. Suferă, sunt  afectați, de blestemul blocului socialist.

T.D.

Anunțuri
 
 

2 răspunsuri la „,, BLESTEMUL BLOCULUI SOCIALIST ”

 1. daurel

  15/05/2010 at 8:23

  Industria a disparut, au ramas blocurile; nu erau gandite pentru locuire, ci ca baze logistice…

   
 2. oanaclara

  15/05/2010 at 12:24

  Si eu am suferit cand m-am mutat la bloc dupa 14 ani de stat la casa in oras. Simteam ca ma sufoc, ca ma strang peretii, nu suportam sa stau in casa. Cu timpul, m-am obisnuit, dar evadez periodic in natura, macar la sfarsit de saptamana.
  Cred, intr-adevar ca oamenilor de la sat le-a fost mai greu.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: