RSS

,, DE FIRMĂ ”

10 Mai

Stil, clasă…

Snobismul, nu numai la noi, în cam toate țările evadate din comunism, e deja de tradiție. A-ți crea o anumită imagine, deosebită, în accepțiunea snobului, însă nu prin reală valoare, ci prin niște simple obiecte cu o valoare materială ridicată, e deja o practică curentă. Calitatea acestor obiecte, deși ea există, nu prea contează, ceea ce contează e doar logoul firmei, plasat dacă se poate cât mai la vedere, să poată fi lecturat ușor și de cât mai mulți.

Din păcate, cultura calității aproape că se confundă cu snobul – ,,de firmă’’.  Dacă pe un sac de rafie aplici sigla unei firme cunoscute, se vor găsi imens de mulți care să umble cu sacul în cap, mândrindu-se. Lucru care se și petrece de altfel. Te pufnește râsul când vezi indivizi echipați de pe la ,,Europa’’ și etalând firmă. Dintr-un snobism completat și de o incultură crasă, plus…să nu zic vorba aia… Sau tipi purtând mândri replici Rolex… Aprecierea justă a calității e zero, contează acea imagine creată de un simplu înscris. Nu contează dacă o buleandră ține iarna frig și vara cald, dacă face bătături sau altceva, snobul lipsit de orice simț al calității strânge din dinți, deh, de dragul firmei.

Sigur că produse de firmă, reale, sunt de calitate. Doar că eu unul nu-mi permit un Rolex veritabil și sincer…nu-mi doresc. Așa că o replică…găsesc că ar fi chiar hilar.  Iar diverse alte articole de firmă, mai accesibile să zic, eu cred că ar trebui să atragă doar în măsura în care chiar sunt utile și se pretează. Doar simplul motiv de a epata, duce la ce se petrece acum, goana unora după logouri și nu după lucruri practice, fapt speculat din plin de o sumedenie de comercianți ,,de firmă’’.

Astea-s vremurile, ăsta e nivelul. În țări civilizate și cu o cultură sănătoasă vis a vis de calitate, nu vei auzi snoaba exclamație – ,,E de firmă !!!’’.  La noi…e un fel de laitmotiv. Acum multă vreme, îmi cumpăr o pereche de pantofi, făcuți la o recunoscută fabrică românească, nu știu dacă mai există. În fine, îi arăt cuiva, îi sucește, îi studiază, logoul evident și, oarecum dezamăgit și superior zice – ,, Mă…dar ăștia nu-s de firmă !’’.  Ba da, erau și încă de-o calitate excepțională chiar dacă erau românești. Dar…ce vrei…nu scria ce trebuie pe ei.

Din păcate apetitul pentru firmă, de cele mai multe ori, nu are nimic în comun cu apetitul pentru calitate. E doar snobism pur. Aud în fața blocului, la niște vecini, discutau – ,,…bă, doar n-am ajuns să-mi iau cămăși de la APACA…’’. Îl întreb, curios – ,,Da…ce au? Nu-s de calitate…’’. La care tipul, între noi fie vorba, cu carențe de limbaj și educație evidente, zice – ,,Domle…nu că nu-s bune…da cum să-ți explic, e vorba de stil…de clasă …’’. N-am nimic cu stilul și clasa, dar să fim serioși, nu știu ce are aface vecinul ăsta cu aceste lucruri… Asta e, omul e reprezentativ și definitoriu pentru cultura ,,de firmă’’. Asta-I clasa și stilul, în general, n-are legătură cu calitatea…

T.D.

Anunțuri
 
 

12 răspunsuri la „,, DE FIRMĂ ”

 1. oanaclara

  10/05/2010 at 5:36

  Pentru toti bolnavii „dă firmă” :

   
 2. john from London

  10/05/2010 at 13:30

  Salut , cum se poate d-nule sa nu iti permiti un Rolex , o plimbare anuala peste lac in state , ma dezamagesti , un ofiter specializat in Razboi electronic ?
  Nu e trist , vecinu ce studii are? de curiozitate!
  Pe mai tarziu! John

   
 3. john from London

  10/05/2010 at 14:37

  Ei na , lasa asa , parca tu esti perfect , sau mai stii , apropo , te afecteaza la salariu , nu ca ma bucur doar intreb? johnathan

   
 4. john from London

  10/05/2010 at 14:58

  Ce faci te uiti pa manual ,esti in situatie reala , cum raspunzi ?

   
 5. john from London

  10/05/2010 at 15:15

  Si pe mine! Succes !

   
 6. coramica

  10/05/2010 at 15:55

  Mie imi plac lucrurile faine, care ma avantajeaza, nu neaparat de firma

   
  • oanaclara

   10/05/2010 at 16:09

   Si mie la fel. Important e sa ma simt bine in ele. 🙂

    
 7. Ferencz

  10/05/2010 at 17:05

  Cati nu cauta azi produsele romanesti din orice domeniu? Cati n-ar cumpara azi incaltaminte de la Clujana sau mobila facuta la Tg Mures? Credeam ca in occident nu au ajuns chinezii? Ei na…SURPRIZA!

   
 8. neofit20

  10/05/2010 at 23:43

  mi-e teama ca se aluneca din cosmopolitism in snobism;dar are dreptate:f.multe persoane se imbraca,se ORNEAZA cu ce se poarta fara a se gandi daca ornamentul ii scoate in evidenta frumuseteasau ii ascunde ce-i mai putin estetic.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: