RSS

,, CIMITIROL ”

27 apr.

Cimitirol

În general, majoritatea oamenilor consumă alcool, mai mult sau mai puțin, fără a-și face din asta un mod de viață și fără a-l considera indinspensabil. În mediul rural însă, cu precădere, consumul a devenit ocupație prioritară, pentru îngrijorător de mulți. Și nu orice alcool, ci renumitul ,,cimitirol’’, vodca aceea ieftină, produsă prin fel și fel de făbricuțe obscure, adevărată otravă pentru organism. Țuica, vinul făcute acasă se mai produc, de cei la locul lor, tot mai puțini însă. Baza rămâne tot sfânta cârciumă, cu licoarea ei ieftină și criminală. Mulți dintre acești pasionați au un soi de umor macabru – ,,Dom’le asta-i pericol, sodă caustică curată ! Tare, tare-i bună !’’.

Birturile și bodegile sătești prosperă de pe urma valurilor de sodă îngurgitată de omul sărac, incult și însetat. Acesta, are, nu are ce mânca, mai puțin contează, dar când vine vorba de ,,deshidratare’’ se duce chiar la muncă cu ziua, numai să poată fi ,,fresh’’ și aghezmuit gospodărește cu pestilențiala substanță. Cu zece ron, poți achiziționa suficient tranchilizant etilic încât să levitezi. Apoi, se poate face dezastru în creier și pe datorie, nenea cârciumarul te trece la caiet, știe sigur că vei reveni, singurul pericol de a fi insolvabil e să mori, probabilitate destul de ridicată, având în vedere compoziția chimică a cimitirolului și a cantităților asimilate de vajnicul sătean.

Filosofia acestor oameni, enorm de mulți, e simplă și primitivă – ,, O viață am, ce, n-am voie ?’’. Apoi, unii fac chiar titlu de glorie din asta, semn că ,,au’’, cu toate că, de fapt, n-au după ce bea apă. Rezultatul ? O  dezumanizare aproape neverosimilă, apropiată de statutul de ființă animalică. Condiții de trai dramatice, realitatea se rezumă la incinta birtului, lipsa absolut a oricăror valori, eventuali urmași condamnați din start la aceiași soartă, plus tot felul de infracțiuni, furt, viol, incest, crimă, săvârșite sub efectul etilului indispensabil.

Am spus asta, deoarece nu-i vorba de beția în care mai cad unii, din felurite motive, nu, aici e vorba de un mod de viață, de neconceput fără alcool. Copii de 14-15 ani, deprind încă de timpuriu tainele cimitirolului, fie de la părinți, fie de la alți împătimiți. După o zi de muncă pe la alții, câștigul, atât cât  e el, are o singură destinație, bodega. Și iar primitiva filosofie – ,,Ce, am muncit o zi întreagă, un pahar…’’ . Mda, femei, bărbați, copii, de-a valma, trag la sodă caustică, ca satisfacție supremă a unei zile rodnice. Mâine…de la capăt, un perpetuum mobile tragic și inuman.

Sigur, sunt multiple cauzele, dar una de luat în seamă e și aceasta, ca factor ce degradează tot mai mult mediul rural românesc. Nu vorbesc din auzite, urmăresc trist ,,evoluția’’ din satul bunicii mele, unde am copilărit. Se consuma și atunci, dar parcă nu era o filosofie de viață. Acum, un procent imens din ce ,,se produce’’ , merge la bodegă. Practic, halucinant de mulți, pentru asta trăiesc și muncesc, atât cât muncesc, că nu dau pe brânci. Asta este, un adevăr crunt, un număr îngrijorător de mare de oameni de la țară, au un unic scop, etilul ! Prin el și pentru el viețuiesc.

Reclame
 
 

5 răspunsuri la „,, CIMITIROL ”

 1. oanaclara

  27/04/2010 at 5:43

   
 2. oanaclara

  27/04/2010 at 5:44

   
 3. oanaclara

  27/04/2010 at 6:07

   
 4. Ferencz

  27/04/2010 at 15:03

  Si ne mai mira ca se cumpara voturi si se fura alegeri in tara asta!!! Pentru un pahar de „cimitirol” unii si-ar vinde si mama. Astia suntem, ce sa ne mai ascundem dupa deget, decat sa muncim mai bine bem si daca chiar muncim atunci suntem si mai indreptatiti sa bem, nu-i asa??? Ma gandeam ca pe la soacramea in Oltenia sunt multe vii nelucrate mai mult de lene decat de altceva. Se prefera bauturile contrafacute din doua motive: mai putina munca si mai ieftine. Se gandeste cineva la sanatate pe terme lung??? Aiurea!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: