RSS

,, COLOANA VERTEBRALĂ…”

10 apr.

Coloana vertebrală…

Râd, plâng, iubesc, urăsc, sunt sincer, mint, spun lucruri interesante, spun și prostii, supăr pe ceilați, îi și bucur, fac lucruri bune, dar și rele, sunt împăciuitor, dar și certăreț. Din toate, mai mult sau mai puțin. Recunosc că nu am ajuns și nu cred că voi ajunge vreodată la acel nivel de smerenie, de cunoaștere, de înțelepciune sau de ce vreți, încât să pot declara sus și tare că am eradicat total din bagajul meu de acțiuni sau trăiri lucruri ca ura, minciuna, spusul de tâmpenii etc. Desigur, probabil toți încercăm să le menținem la un nivel cât mai scăzut, să nu le folosim ca și mod curent de a relaționa cu ceilalți, dar, până la eliminarea lor totală, e cale lungă.

Spun asta, deoarece ipocrizia pare a fi la mare modă. Se predică de  unii și de  alții, cu exemplificarea propriei persoane, o verticalitate angelică aproape, atât de neprihănită, de te miri cum și ce caută printre oameni. Ei nu mint, nu urăsc, nu spun prostii, nu supără, nu se ceartă, absolut nimic din ce este reprobabil. O coloană vertebrală ca oțelul…ce zic…ca betonul, nici măcar nu se clintește. Mda, numai că…șira spinării, verticală, este totuși…flexibilă…dar ei, nu și nu, a lor este țapănă. Atât de țapănă încât aproape tot ce-i înconjoară e…păcătos, imoral, rău…și uite așa, stai și te gândești dacă chiar e vertical să privești totul ca pe ceva condamnabil.

Nu fac apologia lucrurilor mai puțin bune, dinpotrivă, mi-aș dori să pot spune, pentru mine însumi, că sunt ,,curat’’, sută la sută. Din păcate nu pot. Să strig sus și tare, public, că sunt…asta nu-i greu, la tot pasul văd asemenea enunțuri, întărite de cărămida ce izbește cu putere pieptul. Seamănă mult cu cei ce-și strigă public credința, pe la câte mănăstiri și liturghii au fost, buzunarele doldora de Biblii și iconițe…și te întreabă aproape înfricoșați – ,,Cuuuuuuuum, nu mergi la biserică ?’’. Nu, nu merg, Dumnezeu nu locuiește numai acolo, cum nici toate acțiunile pe care le-am făcut nu sunt așa de imaculate, cum susțin unii că sunt ale lor. Știu că aproape fiecare om luat în parte, are un comportament ireproșabil. Se poate, dar adaug un mic amendament, e ireproșabil din punctul său de vedere. Un punct de vedere însă atipic, diferă de punctul de vedere obișnuit, în sensul că nu se susține în gura mare. Este…delicat, oricând se poate ivi…ceva care să dovedească contrariul. Mda…și atunci survine ipocrizia, prin celebra scuză – ,,Suntem oameni, toți greșim…’’.

Mai potrivit e, ca să nu cădem în ipocrizii, să o spunem de la bun început – ,,Suntem oameni…’’ și automat se subânțelege că șira spinării e…flexibilă, desigur, la unii mai mult, la alții mai puțin…cert e că la nimeni nu-i atât de verticală și neclintită. Pentru că unii așa susțin…

Tot ce pot face e să mă strădui să o mențin la o verticalitate acceptabilă, asta e, omul e predispus și-l pândește la tot pasul cocoșarea… N-am de gând să mă îngheboșez susținând și că eu sunt perfect vertical. Nu sunt și din miliardele de oameni ai acestei planete, probabil că-i numeri pe degete pe cei care sunt, dacă sunt. Până și Papa, vicarul lui Hristos, se spune că ar fi tăinuit niște lucruri…chiar malefice.

Reclame
 
 

Un răspuns la „,, COLOANA VERTEBRALĂ…”

 1. strongvaleriana

  10/04/2010 at 9:26

  asa e, diversitatea compromisurilor e foarte mare.
  Totul e ca cel ce le face sa aiba intotdeauna la-ndemana o justificare pertinenta – mai mult pentru siesi decat pentru terti !
  Astfel ca atunci flexibilitatea de care vorbeai se inscrie cat de cat in limitele unui minim barem moral !
  Astea-s doar niste observatii, nu convingeri !
  Insa om sunt si eu ! 🙂

  ps:
  hm, ma gandesc cam ce senzatie de mic Dumnezeu are un ”ascultator d-al serviciilor” atunci cand vede la cat-un ”subiect” discrepanta dintre ceea ce pare si ceea ce este cu adevarat ! 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: