RSS

,, PROTESTE ETERNE ”

27 mart.

proteste

Poporul român are o lungă tradiţie în a protesta. De fapt, în a fi nemulţumit, ca să fim scrupuloşi. De aici…vine şi un soi de protest, însă nu unul hotărât şi eficient, ci mai mult unul cu jumătate de gură, dezorganizat şi dezorganizabil, fiecare pe limba lui. Nimic spectaculos, nimic care să ducă spre o soluţionare a nemulţumirii, mai mult murmur şi ceva tropăială, ceva înjurături şi…marea răzmeriţă şi cauza ei dreaptă, dar din start pierdută, se sting.

Cauza e din start pierdută dintr-un motiv simplu, cum am spus, e susţinută haotic, fără vlagă şi forţă de a convinge. Foarte des, protestul e compromis şi se întoarce împotriva protestatarilor. Lipsa de unitate şi organizare la nivel faptic şi declarativ, duce la discrepanţe şi incoerenţe, speculate promt în sensul discreditării, dezbinării şi destabilizării mişcării. Limbajul comun e doar în aparenţă, neîntârziat apar proteste chiar in miezul protestului, când se constată că aşa zişii lideri ai acţiunii, ei înşişi sunt de…contestat. De aici încolo, totul devine o gloată amorfă, fără coerenţă, care nici ea nu mai ştie încotro, ajunge să ceară lucruri contradictorii şi chiar imposibile şi e numai bună de a fi condamnată pentru tulburări gratuite şi dezordine socială.

Asta e chimia protestului românesc. Deşi, în general justificat, modul în care e purtat, îl face mai mereu sortit eşecului şi supunerii oprobiului public, ca un act profund neavenit. De la Bobâlna încoace, parcă toate acţiunile ce exprimă nemulţumiri, au aproape acelaşi tipic şi aceiaşi finalitate. Fie reuşita a fost vremelnică şi îndoielnică, fie s-a înrăutăţit şi mai mult treaba. Fie înşişi protestatarii ajung să zică…înainte era mai bine.

Acum, formele de protest au cadru legal. Chiar şi aşa, hiba e aceiaşi, unii strigă dreapta, alţii stânga, desigur, toţi mânaţi de – Vrem mai mult !- dar, din cauza lipsei limbajului comun, totul apare ca o hărmălaie fără cap şi coadă, căreia nu-i pot fi soluţionate petiţiile, printre altele, şi din simplul motiv că nu-s comunicate inteligibil, unitar şi lucid. Lumea e în stradă…da, este şi strigă că vrea ceva, în timp ce reprezentanţii trimişi la negocieri fie sunt incapabili să susţină cum trebuie cauza, fie sfârşesc prin a partiza cu cei contestaţi. Şi asta e tot o chestiune de tradiţie, istorică.

Sunt convins că şi aceste aspecte au concurat şi concură la ceea ce suntem acum. Românul, nu cred că neapărat s-a complăcut aşa, că nemulţumit a tot fost, din păcate cred că nu ştie să protesteze şi de câte ori a făcut-o, urmările au fost tocmai pe dos. Mereu apare parcă aceiaşi problemă, totul e deturnat sau acaparat de cine nu trebuie, iar revoltatul de rând rămâne tot cu ochii în soare. Până şi marea revoluţiune din ’89, şi-au adjudecat-o tot cei care nu trebuiau lăsaţi să o facă.

Reclame
 
 

Un răspuns la „,, PROTESTE ETERNE ”

  1. oanaclara32

    27/03/2010 at 8:33

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: