RSS

,, RAŢIUNE ŞI SENTIMENT ”

17 mart.

dispută

Eterna dispută raţiune vs. sentimente este probabil una dintre cele mai ascuţite şi dureroase ciocniri interioare, în decursul vieţii unui om. Desigur, filosofii, literaţii etc au ,,dezbătut’’ pe larg chestiunea, dar, problema e departe de a fi tranşată, cine primează, raţiunea sau sentimentul… Balanţa e tot neânclinată decisiv. Un ,,ghid’’ de urmat în această confruntare este imposibil de realizat. Adevărul este pe undeva pe la mijloc. Eu nu-s de acord că un om cu o raţiune strălucită, gestionează la fel de strălucit şi ,,chemarea inimii’’ şi nici invers. Sentimentele n-au întotdeauna logică, iar logica…e rece ca gheaţa.

Urmând doar calea purei raţiuni, care nu întodeauna se intersectează cu cea a inimii, face sentimentele simple reacţii chimice inutile. Urmând exclusiv calea sentimentelor, care uneori se abate de la raţiunea firească, face…neuronii inutili. Un compromis cred că e cel  mai potrivit. Ceva de genul sentimente raţionale din raţiuni sentimentale. Puţină maleabilitate nu strică. Desigur, asta pentru cine vrea să guste atât din frumuseţea sentimentelor, cât şi din luciditatea raţiunii. E drept, nu-s în starea de agregare perfectă, ca atunci când ar fi singure, dar…numai smintitul caută perfecţiunea.

Ştiu că unii spun – ,,Urmează-ţi inima !’’, alţii – ,,Ba nu, gândeşte cu capul !’’. Aduc şi argumente, toate valabile şi în acelaşi timp contestabile. O polemică aprinsă. Poate productivă, poate sterilă. Poate interesantă doar la nivel informativ, deoarece fiecare este subiectiv, susţinându-şi punctul de vedere cu argumentul unor experienţe proprii. Probabil că până şi marii învăţaţi care au emis judecăţi de valoare pro-sentimente sau pro-raţiune, la fel au fost. Ar fi ceva s-te poţi ghida cu ele…din păcate sunt doar vorbe de duh, principii generale, ,,murphisme’’ adevărate în esenţă, dar care nu-ţi pot ,,lumina’’ întru totul dilema.

Calea de mijloc cred că e cea care defineşte cel mai  bine natura umană. Eludând puţin raţiunea, lezând o clipă sentimentul, cred că e singura modalitate de a crea o cale liniştită. Rigiditatea raţiunii pure cred că impietreşte inima, vâlvătaia nedomolită şi incontrolabilă a inimii întunecă şi ucide raţiunea. Una fără alta…pot exista, dar…posesorul se cam îndepărtează un pic de ceea ce se numeşte ,,om’’. Devine fie un robot, fie un…naiv incurabil.

Da, un dram de iraţional şi un dram de insensibil, ,,leagă’’ lucrurile, aşa ca la maioneză şi le face să stea împreună. Asta în cazul în care nu sunteţi nişte ,,perfecţionişti’’, cu o raţiune ca oţelul Krupp şi nişte sentimente mai pure ca a lui Dumnezeu însuşi. În acest caz…cele două nu prea cred că pot coabita, nu în entitatea numită fiinţă umană. Din simplu motiv că omul e sortit imperfecţiunii. Aşa că, perfecţioniştii…greu…greu îşi găsesc locul în lumea umană. Ca opinie strict personală, maximele şi vorbele de duh ale marilor scriitori, pe această temă, sunt minunate, numai că, ele încântă şi călăuzesc în general fie inima, fie judecata pură, probabil că din înălţimea geniului lor, compromisul căii de mijloc nu-i acceptat. Însă marea majoritate se situează la nivel mediu…viaţa de zi cu zi mai încurcă iţele, uneori gândim cu inima şi iubim cu capul…aşa că…doar o medie ne ţine pe linia de plutire.

Vă doresc şi îmi doresc o raţiune care pleacă urechea la inimă şi o inimă care ascultă puţin şi vocea raţiunii. Ferească-ne Dumnezeu de glaciaţiunea sau flacăra perfecţiunii !!!

Reclame
 
 

4 răspunsuri la „,, RAŢIUNE ŞI SENTIMENT ”

 1. oanaclara32

  17/03/2010 at 19:40

  “Ratiunea e cel mai mare dusman al inimii.” (Giacomo Casanova)

  “Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.” (Blaise Pascal)

  “Daca judeci oamenii, nu vei avea timp sa ii iubesti.” (Maica Theresa)

   
  • Ross

   18/03/2010 at 11:49

   Gândeşte cu inima, până când vei fi în stare să simţi raţional…

    
 2. granola bar

  09/12/2011 at 21:00

  Thank god some bloggers can still write. Thank you for this writing!!

   
 3. codrinmircea

  05/04/2012 at 2:35

  Salut Daniel!

  Daca te atrage aceasta dilema, cred ca „articolul” acesta iti va da cateva idei in aceasta directie 🙂

  http://realitateaasacumostii.wordpress.com/2012/04/01/sentiment-vs-ratiune-vs-vointa/

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: