RSS

,, PRINCIPII… ”

02 Mar

principii

A fost odată un om. Un om mai aparte. Un om cu principii. Solide. Trebuie să fi fost solide, de le-a apărat cu atâta înverşunare, răutate pe alocuri. Ţinea la ele atât de mult, încât a construit în jurul lor o adevărată fortăreaţă de nepătruns, cine totuşi pătrundea trebuia să urmeze principiile. Cu timpul, nu prea a mai pătruns nimeni, iar dintre cei din interior, mulţi s-au grăbit să iasă. Probabil din cauza principiilor, mult prea severe, nu ştiu. Cert este că, faima principialităţii acestui om, s-a răspândit, iar ceilalţi, poate temători, poate altfel, n-au mai îndrăznit să-l tulbure, nu toţi au legităţi de viaţă atât de stricte.

O să întrebaţi ce set de principii îi guvernau existenţa. N-aş putea preciza exact, probabil din cauză că nu sunt atât de riguros şi profund. Avea un adevărat sistem filosofic care începea mereu la fel – ,,Eu…’’. Puncte puncte sunt…principiile. Aşa cred. Şi aşa cred şi alţii. Altceva nu poate fi. Neputând pătrunde şi înţelege pe deplin acest sistem ermetic, cum am spus, oamenii l-au ocolit din ce în ce mai mult. Probabil că asta este povara celor prea profunzi, de a rămâne singuri. Eu unul m-am dat bătut, nereuşind să desluşesc acele ,,puncte, puncte’’, cred că principii, dar prea subtile.

Între timp, omul s-a prăpădit. Cu tot cu acele principii. A rămas doar Eu, urmat de nişte semne de întrebare. Pentru că acele legi n-au putut fi descifrate de nimeni, nu a destăinuit explicit nimănui esenţa acestor taine. Le-a apărat din toate puterile înţelesul. Unul profund. Trebuie să fi fost profund, de nimeni nu l-a priceput. Sau poate….nu, nu, imposibil, nu are nimeni cum să apere ceva ce nu există. Dar…mai ştii…

Anunțuri
 
 

2 răspunsuri la „,, PRINCIPII… ”

 1. oanaclara32

  02/03/2010 at 10:53

  Nu stiu la cine te referi, dar cred ca e bine sa ai si niste principii dupa care sa te ghidezi in viata. Si eu traiesc dupa niste principii, si tu, oricine. Sunt niste reguli nescrise. Uneori le incalci din anumite motive…rar ,dar le incalci.
  Nu imi place in schimb modul habotnic de gandire al unora. Ce stiu ei e lege universal valabila si altfel nu se poate. 🙂 La asta te-ai referit de fapt cand ai scris textul, nu?

   
 2. Morocanosul

  07/03/2010 at 20:16

  Cunosc specia, in afara lui EU este doar un nimic atat de bine aparat….ha,ha,ha!!! ca il iau ceilalti drept set de principii morale. Fericitul posesor (impostor) e considerat personalitate marcanta.
  Daca cineva are principii viabile si este coerent si cosecvent cu sine insusi, este imposibil sa nu lase „urme”. Roadele vietii raman si sunt de netagaduit ca si ale pomului. Impostorii trec ca fumul.
  Sa ne grijim de roadele noastre dar, caci in miezul lor sta samburele luminos al harului.
  Citesc de ceva vreme aici la tine si bag sama, gandurile tale de dimineata sunt tare acide, zic eu ca risti un ulcer. Privirea ta are precizii infioratoare, pare lasata mostenire de nenea Iancu care zicea „eu vaz monstruos si simt imens”, dar e in umbra unui suras hranit din lirica suava a lui Toparceanu sau epigramele zglobii ale lui Pastorel.
  Balansul pe care il faci e primejdios, te rog sa ingadui aceasta remarca singulara si subiectiva ca o manifestare de camaraderie si nimic mai mult.
  Observa ca suntem mult mai intunecati si cinici ca Oana, care, in inoceta celor 32 grade celsius in care isi respira viata, nu concepe trairea fara principii, fie ele vii si in dinamica (cum le revendica), fie axiomatic fixe (habotnice ?) cum le respinge. Dar fie intr-o forma sau alta nu concepe existenta vietii in afara lor.
  Faptul ca girez posibilitatea ca principiile sa fie din ce in ce mai mult mimate si viata sa se indrepte spre haos, ma face sa ma simt ca si cum as fi spus o necuviinta in fata unui batran sau a unui copil.
  Ceea ce gandim poate sa fie riguros exact, dar nu e mai putin adevarat ca am pierdut inocenta gandirii si o data cu asta ceva din curajul si savoarea vietii. Zi ca nu ?
  Altfel cred ca ai resurse pentru un scris viguros dincolo de savuroasele instantanee ale realitatii si bijuteriile de „fapt divers” cu care ne delectezi.
  Astept cu interes paginile acelea din samburele dur si constant la fiintei tale care dau semne ca s-ar fi copt.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: