RSS

,, CETĂŢEAN DE ONOARE ”

16 feb.

onoruri

Izvorul românesc nesecat, de gafe şi prostii antologice, a mai produs una memorabilă şi demnă de lăsat, cu litere de aur, ca exemplu bun de urmat, posterităţii. Edilul vâlcean, judecat, condamnat şi întemniţat pentru fapte de corupţie, va deveni cetăţean de onoare al municipiului pe care l-a păstorit cu atâta grijă, încât îşi încheie mandatul la puşcărie. Oamenii de acolo au ajuns la concluzia că tipul este un adevărat martir, persecutat în mod crud şi inuman de justiţia românească, totalitară şi demonică.

Cel care şi-a jertfit libertatea pe altarul şpăgii, victimă nevinovată a supliciilor la care sunt supuşi oamenii cinstiţi, va rămâne întru eternitate în memoria oraşului, la loc de cinste, ca cetăţean de onoare, încarcerat pe nedrept, aidoma vechilor luptători anti comunişti. E, deopotrivă, de  râs, până te dor fălcile şi de plâns până ţi se umflă ochii. E comic, până la cer şi înapoi şi la fel de tragic. O sentinţă judecătorească, sub forma celor câţiva ani de răcoare pentru luare de mită, este tocmai încununarea tuturor eforturilor civice, în folosul comunităţii, care, recunoscătoare, a hotărât ca omului să i se decerneze această distincţie, a cetăţeniei de onoare. Sincer să fiu, puţine localităţi de pe Terra, se pot mândri cu asemenea lucruri.

La  prima  vedere, pare un fapt neverosimil, poate o glumă macabră. Dar nu, este cât se poate de real, în regim de urgenţă, consilierii vâlceni au demarat şi înfăptuit această bazaconie demnă de tot râsul. Chestiunea nu este totuşi atât de ieşită din comun, din comunul românesc, evident, se încadrează cu succes în trendul actual, definit simplu – ,,Cu fundu-n sus.’’. La loc de cinste sunt puşi tot soiul de indivizi dubioşi, controversaţi, în permanent conflict cu legea, care pozează în victime nevinovate şi buni creştini hărţuiţi de prigonitori, în timp ce oameni, cu adevărat de bună credinţă, nu mai au loc.

Ce ar mai fi de spus ? Dacă municipiul în cauză consideră că edilul, actualmente după gratii, face cinste, atunci îi pot înălţa şi o statuie în centrul oraşului. Mă îndoiesc însă că cetăţeanul de rând are vreun amestec, e tot o elucubraţie neruşinată a politicului local, care nu face cinste nimănui. Nu-i justiţia românească printre cele mai performante, dar nici un asemenea mesaj nu poţi transmite societăţii, ce credibilitate mai au instanţele când  un condamnat e declarat cetăţean de onoare ??? Păi mesajul e unul cât  se poate de nesănătos, justiţia noastră e totalitară, bagă la puşcărie oameni care, de fapt, merită statui ! Şi asta n-o spune omul de rând, ci politicul, fie el şi din teritoriu.

Oricum, chestiunea merită consemnată, nu vezi zilnic aşa ceva. Probabil va rămâne şi în folclor, alături de alte şi alte trăsnăi autohtone picante. Până să ajungă însă la statutul de perlă, e realitate, una al naibi de tristă.

Reclame
 
 

Un răspuns la „,, CETĂŢEAN DE ONOARE ”

  1. oanaclara32

    16/02/2010 at 9:31

    Pai asta ar fi un precedent. Va urma desemnarea pe post de cetateni de onoare a tuturor celor care au fost condamnati vreodata si as propune , eventual , sa fie si recompensati financiar pentru asta. 😀

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: