RSS

,, DEPAAAAAAAARTE… ”

15 Ian

coordonate

Expresia populară care defineşte depărtarea spaţială supremă, cred că ar fi – ,, Parcă ai fost în Palestina !’’. Au aşa oamenii simpli impresia că Palestina e la capătul lumii… Pentru depărtarea temporală, cel mai des auzim, cred – ,, La paştele cailor !’’. Asta într-adevăr e depaaaaaaaaaaaaaaarte tare, dar, în accepţiunea omului exasperat, cele două sunt asemănătoare, combinate dau o depărtare spaţio-temporală fără capăt.

Aceste ,,coordonate’’ reprezintă, în ochii românului, localizarea exactă a ceea  ce generic numim – ,,mai bine’’. Mai bine – le românesc se află prin Palestina pe undeva şi se întoarce după ce serbează acolo paştele cailor. Desigur, cârmacii susţin că, neobosit, caută mai binele nostru, îl caută cu lumânarea, nu alta. GPS-ul popular însă, pe baza elementelor de planimetrie şi relief politic, a determinat cu o precizie chirurgicală locaţia mai binelui. Acolo unde am spus.

Acum, să ajungem la el durează, se pare, ani lumină, mă rog, particularizând la sistemul de coordonate românesc, ani întuneric, două zeci deja s-au scurs şi încă n-am părăsit nici orbita veche. Deplasarea fiind aşa anevoioasă, echipele de specialişti care s-au tot perindat pe la manete, au încercat aplicarea unor principii fizice avangardiste, cum ar fi principiul capitalismului mioritic, bazat pe energii alternativo-oculte – ,,Nu merge Mahomed la munte, vine muntele la el !’’. Aşadar, ademenirea mai binelui, prin incantaţii parlamentare, slujbe de guvern, promisiuni de comfort sporit şi alte forme de vodoo politic, a devenit ocupaţie de bază în sferele înalte ale puterii, se lucrează asiduu la noi şi noi tehnici de captare a mai binelui. Odată adus pe pământ românesc, se intenţionează sechestrarea lui aici, cel puţin pentru o mie de ani.

Numai că, masa mai binelui pare a fi mult prea mare ca să fie urnit de unde o fi el, doar prin hocus-pocus-uri, ecuaţii şi teorii. Se pare că, de data asta, nu mai merge cu filosofii şi povestioare SF. Tot munca, cea reală şi serioasă, cea care dă transpiraţie şi osteneală, e metoda sigură de a aduce mai binele. Sigur, acest lucru e cunoscut, dar probabil cercetătorii români din laboratorul politic, încă speră în vreo descoperire epocală prin care să teleporteze prosperitatea aşa, peste noapte, printr-o ordonanţă sau mandat de aducere de la ,,dracu-n praznic’’, aşa se cheamă locaţia actuală de reşedinţă a mai binelui românesc. Cât durează călătoria până acolo şi ce distanţă e, ştim deja.

Până îl vom avea printre noi însă, să fim mândri că totuşi teoria românească, numită UFOlogie socială, l-a localizat. E un pas înainte, după localizarea occidentalului Moş Crăciun, că noi ştiam doar adresa de la Scorniceşti a lui Moş Gerilă şi mai binele de la ,,Alimentara’’ din colţ. Între timp a emigrat, dar bine că l-am dibuit. Pentru cine vrea să-i scrie, dau adresa exactă.

Nume – Mai Bine

Ţara de reşedinţă – Palestina Românească

Oraş – Dracu ’n’ Praznic

Mijloace de transport – Gândul

Două zeci de ani a durat cercetarea dar efortul a meritat, contactul s-a stabilit. Ca mesaj de încurajare, Mai Binele ne dedică ultima strofă a Luceafărului eminescian.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: