RSS

,, TAXATOAREA ”

07 ian.

biruri

Se pare că statul român s-a trezit din letargie şi, ca tot muribundul revenit puţintel la viaţă, e pus pe fapte măreţe. După un an de orbecăială, horcăială şi agonie, a săltat capul şi s-a hotărât să apuce frâiele gospodăriei şi să o urnească din mizerie. Cel puţin aşa susţine. Metoda însă aminteşte de vorbele lui Lăpuşneanu – ,,De mă voi scula…’’.

Şi iată-l că pare în stare de trezie şi pare a se ţine de cuvânt. După ce proaspăt unsul ministru al educaţiei a dat magnifica veste cu cele 15 000 de posturi din învăţământ, ce vor fi scurtate de cap, văd că se coace şi o creştere a birurilor, plus instituirea unora noi. Să simtă omul mâna de fier a stăpânirii, revigorată şi protectoare.

Da, da, nu vă miraţi, protecţia prin taxe. De exemplu, mult pomenita taxă pe produsele de tip fast-food, un viciu teribil. Scumpindu-se inevitabil, îl mai fereşte pe bietul român de obezitate şi alte nenorociri. E un început promiţător. Să se introducă domnule roviniete pentru mersul pe jos. Ori le cumpărăm şi le purtăm la gât, ori stăm acasă. Nu mai tocim pantofii, nu ne mai rupem gâtul pe gheaţă, nu mai riscăm să ne calce tramvaiul sau să ne dea în cap hoţii. Că şi mersul e un viciu, sânt zeci de gură cască care umblă aiurea… Apoi, o taxă pe somn, câţi nu dorm într-una… Se pot monta contoare de somn, somnometre, statul dă gratis opt ore de somn, ce depăşeşti, plăteşti.

Sânt doar două idei, la cât se doarme şi la cât se umblă aiurea, bugetul s-ar umfla simţitor. Evident, două idei năstruşnice, de pe somn, exact ca elanul guvernanţilor cârpiţi de nani. Timp de două zeci de ani au plătit taxe doar ăia mai fraieri şi probabil la fel şi de acum în colo, dar s-a ajuns la înţeleapta concluzie, că totuşi cineva trebuie să le achite taxele şi şmecherilor, aşa că, hop taxa pe tot ce poate fi numit viciu. Oooooo, păi e o mină nesecată, le lipseşte lor imaginaţia, câte vicii nu putem găsi ! Dependenţa de spus minciuni la tv, dependenţa de ciolan, cleptomania bugetară, somnul parlamentar, jogging-ul politic, sub formă de bătut câmpii, sedentarismul ministerial, limbajul suburban, narcomania de mahala şi câte şi mai câte.

Relaxarea fiscală, e dovedit istoric, nu prinde la noi. Adică prinde, dar numai pentru unii şi pe şestache. Marea masă e cocoşată de taxe şi impozite. Sună îmbietor pentru investitori sau cei ce vor să-şi deschidă o mică afacere, nu-i aşa ? Desigur, poţi da lovitura, dar numai după ce accezi în clubul select al economiei subterane, un paradis fiscal exclusivist, un univers financiar teribil, unde cuvântul taxă stârneşte hohote de râs.

Aşa că statul cel sculat din morţi, a produs geniala soluţie – ,,Decât să agităm bandiţii şi să-i enervăm cu taxe şi cine ştie ce idei le mai vin, mai bine să stea liniştiţi, că luăm de la…viciaţi !’’. Asta da strategie, bazată pe şomaj şi împovărare !

Oricâte explicaţii, tobă de date economice, ar da guvernanţii vis a vis de chestiunea cu mărirea taxelor, eu sunt convins că-i o măsură pur made in Romania, adică împământenitul principiu autohton post-revoluţionar – În spatele oricărei acţiuni a statului, stă o obscură şmecherie privată !

Mândrul stat actual seamănă izbitor cu taxatoarea din tramvai, dintr-o întâmplare de pe vremea lui Ceauşescu. Apare taxatoarea fioroasă – ,,Biletele !!!’’. Un tip, mai şmecheraş şi evident blatist, o cântăreşte bine, o citeşte şi îi zice discret – ,,Auzi, lasă dreacu’ de bilete, hai la mine acasă, am un coniac de mori !!!’’

Reclame
 
 

2 răspunsuri la „,, TAXATOAREA ”

 1. oanaclara32

  07/01/2010 at 6:16

  O taxatoare se apropie intr-un autobuz de un tip:
  – Domnule, banii pentru calatorie.
  Tipul, cam beat, deschizand buzunarul:
  – Pune aici!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: