RSS

,, AMURGUL ŞTABILOR ”

21 dec.

greu, foarte greu !

Una dintre caracteristicile definitorii ale categoriei generic numită ,,ştăbime’’, este convingerea că, după retragerea, pensionarea, plecarea din funcţii, totul se va nărui în urma lor. Motivul ? Nu se va mai naşte în următoarea sută de ani cineva la fel de competent care să-i înlocuiască. Praful se va alege de sistemul văduvit de prezenţa lor. Va încăpea pe mâinile unor epigoni tineri şi imberbi, care-l vor ruina în lipsa ştabului vechi, înţepenit acolo de când lumea, atotştiutor şi veşnic. Doar timpul cel nemilos, ignorant într-ale managementului, îl veşteşte pe ştab că a sosit momentul să se mai ducă pe acasă.

Greu moment dezlipirea de scaun. Greu şi pentru ceilalţi, durează parcă o veşnicie, toţi sunt încercaţi de cele mai profunde sentimente faţă de elefantul ce-i părăseşte, trăiri frumos exprimate prin comuna opinie – ,,Băi frate, ăsta parcă nu se mai dă dus !’’. Emoţiile sunt cu greu stăpânite, ştabul e copleşit de urări sincere – ,,Pensie lungă !, Să ne trăiţi !, Sănătate !’’, cu mici completări în gând – ,,…departe de noi !’’. La rândul său, dinozaurul, transmite tot telepatic – ,,Dracu o să vă ia fără mine, io v-am ţinut pe toţi !’’.

Din braţele pensiei sale babane, fostul ,,greu’’ are însă o surpriză cel puţin dezolantă. Sistemul nu s-a prăbuşit deloc odată cu debarcarea sa, ba chiar mai primeşte semnale cum că are un suflu nou, tineresc şi sprinten. Ei da, poftim răsplată ! După atâta amar de timp de tronat, în loc de-o pensie fericită, ştiind că totul s-a năruit în urma sa, întărindu-i crezul că e de neânlocuit, sistemul nerecunoscător înfloreşte ! Parcă spre a-i face în ciudă şi înegura bătrâneţile. Şi nici statuia, în mărime naturală, eventual ecvestră, pe care o visa în curtea instituţiei, nu mai apare. Aude şi că vechile cutume, instituite de el, ca ploconeala şi periatul, au fost înlăturate de noua conducere, dovadă fără echivoc că munca sa de-o viaţă a fost aruncată pe geam de tinerii ăştia.

Se interesează dacă măcar îl înjură. Nu, nici măcar nu-l înjură. L-a înjurat o vreme unu’, dar a ieşit şi ăla la pensie. Acum,ăştia noi, au alte preocupări. Nu mai e ca înainte, în vremurile bune, când se înjura domnule, înaintaşii nu erau uitaţi, aşa ca acum, erau înjuraţi ani în şir, până mureau. Chiar şi după. El nici acum nu şi-a uitat predecesorul şi acum îi mai trimite bezele, când îşi aminteşte cum îl freca. Eheeeeeee, ăla da pensionar, aia da pensie !

Ştabul, în retragere, suspină. Grele vremuri. Are pensie oho !, de-ar putea-o mânca toată, însă el altfel văzuse aceşti ani. Era convins că va fi în continuare mentorul din umbră, că va fi căutat şi consultat, ca înainte, în deciziile instituţiei. Sau măcar pomenit de toţi, cel puţin zece, cinşpe ani. Când colo…parcă nici n-a fost, parcă nici n-a tronat acolo ani de-a rândul. Auzea cu plăcere remarci învidioase din partea unora – ,,Ăsta, doar cu picioarele înainte pleacă de aici !’’. Alea vremuri ! Se simţea uneori nemuritor în scaunul său.

Până în ziua când a împlinit anii. Ce cruzime, ce barbarie şi cu decizia de pensie ! Acum suferă în tăcere, văzând cum, toţi cei ce tremurau de frica lui, s-au ajuns şi ocupă chiar biroul său, fără a-l mai pomeni nici măcar de rău. Nişte ignoranţi, fără pic de respect. El, când a ajuns ştab, nu aşa s-a purtat cu foştii. Îi suna aproape zilnic şi-i înjura. Să simtă omul că instituţiei îi pasă de el, că îi este recunoscătoare.

Dar…asta e tânăra generaţie. Nu ştie să aprecieze. Dacă până şi ştabii sunt repede uitaţi…atunci e rău. Pentru ce mama dracului ne-am mai zbătut, am dat din coate, am dat în stânga şi-n dreapta, să ajungem ştabi, dacă după noi nici nu arde şi nici măcar nu ne mai înjură nimeni ??? Eh, dar să fim demni, asta-i soarta noastră, a ştabilor. Nu-i uşor…

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: