RSS

,, STATUL ! … la coadă…”

25 nov.

 

puterea cozilor

Statul trebuie reformat, statul trebuie întărit ! În discurs, sună bine şi e şi adevărat că trebuie întărită autoritatea instituţiilor statului. Dar cum ? Cu pastile, cu injecţii cu ipsos, cum să se facă asta ? Că deocamdată, singura armă a statului e o birocraţie înfiorătoare, care bagă spaima tocmai în cine nu trebuie, în omul de bună credinţă. Pe cel certat cu legea, îl avantajează de minune acest labirint birocratic.

Asta e forţa statului român, care înainte de a fi întărită, trebuie amputată. Speranţa de viaţă a cetăţeanului la ghişeele statului, e una ameţitor de ridicată, a face coada pe la diverse instituţii a devenit iar un mod de viaţă, iar soluţionarea problemelor, o speranţă spulberată într-o secundă de funcţionarul care-ţi comunică diabolic – ,,Mergeţi la celălalt ghişeu, vă trebuie nu ştiu ce ştampilă…’’. Ghişeu ce are-n faţă o coadă ca la ajutoare. Care-ţi taie orice curaj de a te mai lua la trântă cu statul. Să mai zică cineva că-i slab, când are o asemenea putere de descurajare.

Îţi trebuie un curaj nebun şi un optimism de fier, să crezi că vei răzbi într-un timp rezonabil să-ţi rezolvi treaba la o uşă pe care scrie – ,,Program de lucru cu publicul 10.00 – 13.00 ’’. În restul timpului, statul cred că-şi face siesta în dosul acelei uşi, doar un atentat cu bombă o mai poate deschide. Stă baricadat înăuntru, exercitându-şi puterea asupra nervilor celor ce îl susţin, prin taxe şi impozite.

Cum am spus, înainte de a-l întări, trebuie întâi scos din bârlogul birocratic, vânturat şi aerisit bine, altfel…întărim artificial un stat impotent. Care se va moşmondi în continuare, în ritmul melcului obosit şi somnoros, făcând slalom printre hârtii, dosare şi alte forme de a încetini lucrurile.

Mărturisesc că, în momentul de faţă, nu prea înţeleg la ce se referă sintagma des rostită – ,,Un stat românesc puternic…’’. Adică şi mai puternic în a teroriza oamenii, când vine vorba să le rezolve în timp rezonabil problemele ? Mai puternic în a colecta taxe, dar numai de la cei neajutoraţi ? Deoarece, cam în aceste direcţii s-a întărit statul nostru, în ultimii două zeci de ani. E coadă la uşa sa, iar el doarme ca o morsă.  Şi morsa e puternică, prin volum, exact ca volumul funcţionărimii noastre. Voluminoasă şi greoaie peste măsură.

Acesta este tristul adevăr, tot ce produce cu simţ de răspundere statul, la ora actuală, sunt cozile şi îmbulzeala şi aşteptatul până îmbătrâneşti şi mori la vreun ghişeu. Parcă trebuie să dai tribut ani din viaţă, pentru eliberarea unui act sau orice hârtie. Am senzaţia că în acest sens se lucrează, în a perfecţiona capacitatea de canibal temporal a statului. În folosul celor mai puţin de bună credinţă, ei sunt atemporali şi oricum nu stau la cozi. Fiindcă statul, în puterea sa somnoroasă, nu are pârghii să-i forţeze să facă totul legal. Pe de altă parte, totul legal înseamnă cozi interminabile.

Ăsta-i statul român, chiar şi bandiţii au argumente solide în favoarea lor, când eludează calea legală. E lungă şi exasperant de întortocheată. Înainte de a-l reforma şi întări, acest stat trebuie demolat din temelii.

Reclame
 
 

Un răspuns la „,, STATUL ! … la coadă…”

  1. oanaclara32

    25/11/2009 at 6:15

    E un banc despre un profesor emerit care se însoară cu o miss blondă ca să aibă copii care să moştenească geniul lui şi frumuseţea ei; din păcate progeniturile sunt la fel de urâte ca el şi la fel de proaste ca ea. Genul acesta de încrucişări nefericite sunt la ordinea zilei în sistemele publice româneşti. Cozi vor fi atata timp cat in sistemul public functioneaza nepotismele si oamenii sunt numiti in functii de conducere doar pentru ca sunt membri ai unui anume partid si nu e nicio minte luminata care sa mai reduca zambetele ironice ale celor care iti inchid ghiseul in nas pe motiv ca nu si-au teminat cafeaua.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: