RSS

,, SPECII ”

15 Noi

 

specii

Există o specie de oameni absolut ,,încântătoare’’. Oamenii care nu pricep nimic şi nici nu fac eforturi să priceapă. Tot ce fac este să perceapă totul numai pe dos, părând că sita raţiunii le lipseşte cu desăvârşire, reacţionând în cel mai ciudat mod cu putinţă la situaţii şi afirmaţii chiar bine intenţionate. De exemplu, îi faci un compliment sincer. Prima reacţie e aceea de a te privi cu neâncredere şi suspiciune şi de a-ţi cere neântârziat lămuriri precum – ,,Ce vrei să zici cu asta ?’’. O simplă glumă sau spirit amical, e catalogat promt drept un atac la persoană, iar urmarea nu e cea firească, unei glume i se răspunde cu o glumă, ci imediat urmează să-ţi facă un proces de intenţie, ferm convins că a fost un atac menit a-l pune într-o lumină proastă.

Această atitudine, nu vine nicicum dintr-o răutate sau duşmănie faţă de ceilalţi. Este vorba exact de ce am spus, un individ incapabil să priceapă ceva, cu excepţia acelor lucruri înfipte aproape genetic în creierul său. Orice dialog cu acest tip uman, se rezumă doar la banalităţi, când discuţia intră pe un făgaş mai profund, omul devine realmente periculos, interpretând totul invers şi într-o manieră proprie. Nu din rea voinţă, ci datorită faptului că el are o metodă primitivă de a desluşi nişte afirmaţii – diseacă ,,litera’’ unui enunţ şi nu spiritul său. Dacă în trei fraze despre starea vremii rosteşti o dată cuvântul ,,prost’’, el imediat îl extrage din context şi e aproape sigur că lui ai vrut să i-l atribui. Să-l convingi că nu are nici o legătură, e realmente imposibil.

Încă o particularitate a speciei, e aceea că, în rarele momente când nu se simte atins de subiectul discuţiei, este de acord cu orice, aprobă ferm chiar şi cele mai sfruntate gogomănii – ,,Da, da, sigur, aşa este…’’. La prima vedere, zici că-i un om conciliant şi non conflictual. E o falsă părere. Pe probleme care crede că nu au cum să-l pună într-o lumină inferioară, tipul nu are curajul susţinerii propriilor opinii, public. Preferă să aprobe tot, urmând, dacă ceva nu-i este pe plac, să te înjure de la distanţă şi prin intermediari dacă-i posibil, astfel încât să-ţi fie greu a-l lua la întrebări. De fapt este un om mai conflictual ca oricine, dar lipsit total de curajul de a spune făţiş ceva.

După cum se vede, este un tip al paradoxurilor, despică bolnăvicios firu-n şapte când îi căşunează ca din senin că ar fi atacat, dar, pe de altă parte, e incapabil de o polemică serioasă şi sănătoasă, ai senzaţia că vorbeşti cu pereţii. Nu-i rău intenţionat şi nici un om rău, e doar ceea ce se cheamă un om slab, schimbător şi labil. Tocmai datorită faptului că raţiunea nu-l ajută prea mult. Ceea ce îl ghidează, sunt impulsurile de moment, un conglomerat haotic de acţiuni, ce par fără sens şi logică, a căror explicaţie îl pune în dificultate, de multe ori şi pe el însuşi, rezumând lămurirea la – ,,Aşa am vrut eu…’’.

În fine, un ultim aspect, când cineva îi spune în faţă că are un stil îmbârligat, alambicat şi iraţional de a trata o relaţie, spusă la modul cel mai bine intenţionat cu putinţă, omul nostru adoptă iar o tactică bizară. Nu contrazice sau să-şi apere cumva punctul de vedere, ci pur şi simplu se dă la fund, dispare, se ascunde. Şi asta o face temporar, când consideră că a trecut timp suficient, reapare ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Iar figura o repetă ori de câte ori apreciază el că-i cazul. Ca pe o formă de protest.

Am întâlnit astfel de specie şi cel mai mult m-a afectat că pricepe exact contrariu din intenţii şi lucruri eminamente pozitive.

Anunțuri
 
 

3 răspunsuri la „,, SPECII ”

 1. coramica

  15/11/2009 at 7:29

  Da, pai am intalnit si eu asa ceva. Chiar ieri, pe net. Una m-a abordat cand am comentat despre un film. Cica ea nu intelege ce am povestit si nici nu vrea. Ca ma repet. Ea copiaza de pe google, dar tot eu scriu bloguri proaste. Proaste, dar din capul meu, na! Iar tipa are pe ipernity si un id interesant: Eminescu Fan…pai si la Casa de nebuni unii se cred Napoleon, Eminescu, Iisus, depinde de caz. Mare e gradina netului!

   
 2. oanaclara32

  15/11/2009 at 8:22

  😀 Ciudati din astia sunt la tot pasul. Nu te-ai obisnuit?

   
 3. coramica

  15/11/2009 at 14:55

  Ba da, dar pe moment sufar…ufff!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: