RSS

,, IEPURAȘUL vs. MOȘ CRĂCIUN”

17 Apr

deosebiri şi asemănări

Uitându-mă aşa peste toată agitaţia de Paşte, am sesizat că între ghiftuiala ce urmează acum şi cea de la Crăciun sunt similitudini, dar şi diferenţe. Am găsit câte zece din fiecare, care mi s-au părut cele mai relevante şi le enumăr.

A/ DEOSEBIRI

 1. Crăpelniţa de Crăciun e doar preludiul pentru crăpelniţa în formă continuată până după 1 ianuarie, atunci e un maraton, de Paşte e doar o cursă de viteză.
 2. ,,Veniţi de luaţi lumină..’’, îndemnul ce dă tonul ghiftuielii, e rostit de guri diferite, de Paşte îl rostesc preoţii, de Crăciun vânzătorii de artificii şi petarde.
 3. Benchetuiala din iarnă pare bairam de bucurie pentru împlinirile de peste an, cea de Paşte pare praznic la căpătâiul anului ce mereu se anunţă sumbru.
 4. Paştele pică mereu Duminica, zi oricum liberă, în timp ce Crăciunul poate pica tocmai bine, să se mai prelungească puţin chiolhanul, ,,legat’’ aşa de un weekend, de exemplu.
 5. Cu puţin noroc, de Paşte te poţi îmbuiba de două ori, o dată pe cheltuiala catolicilor, o dată pe a ta, în timp ce de Crăciun, mai greu.
 6. Masa Crăciunului e mai liniştită, de obicei atunci se fac bilanţuri, care la noi mereu sunt pozitive, înfulecarea de Paşte se consumă mereu sub spectrul criticii şi perspectivelor negre.
 7. Cântecul colindelor învăluie orgia gastronomică a iernii, manelele o îmbie pe cea de Paşte.
 8. De Crăciun s-a născut Isus, de Paşte a înviat, mare diferenţă, deşi unora le par sinonime.
 9. Printre dumicaţi, Crăciunul îl aduce musai pe moşul cu sacul, Paştele îl aduce pe iepuraş, dar ăsta e mai iute de picior şi de multe ori trece mult mai neobservat.
 10. Ca o particularitate a acestui an, îmbuibarea Crăciunului considera criza doar o ipoteză, cea a Paştelui o vede în mod real, ca certitudine.

B/ ASEMĂNĂRI

1.Ambele dezmăţuri culinare sunt săvârşite în numele Domnului, indiferent că s-a născut sau a înviat.

2.Şi Crăciunul şi Paştele au acelaşi efect asupra sistemului sanitar, înaintea sărbătorilor spitalele-s goale, în timpul ghiftuirii şi după, ele se umplu.

3.Zilele premergătoare ambelor sărbători sunt marcate de ample mişcări sociale, sub formă de buluceli, busculade şi îmbrânceli în pieţe şi magazine.

4.Clefăiala iernii cât şi a primăverii se face cu ochii bulbucaţi la rubrica meteo, de Crăciun poţi rămâne înzăpezit pe Valea Prahovei, de Paşte poate ploua şi grătaru-i compromis.

5.Hămeseala face ca aceste momente să fie şi momentele de glorie ale inspectorilor sanitari-veterinari, e de-a dreptul duios câtă atenţie acordă suinei din iarnă cât şi ovinelor primăverii, restul timpului hibernează.

6.Aproape întotdeauna, cei ce au căzut laţi de ghiftuială şi au fost neoameni de Crăciun, recidivează de Paşte.

7.Somnul ecologiştilor e grav afectat în ambele cazuri, iarna din cauza defrişărilor de brazi, de Paşte din pricina deşeurilor ce rămân în păduri în urma picnic-arilor.

8.Cei aflaţi la regim, medical vorbind, învie din morţi, sub protecţia Domnului se alătură şi ei corului de îmbuibaţi, barem acum, de Paşte şi de Crăciun.

9.Nici una dintre sărbători nu ţine cont de bugete sau finanţe, e păcat să treacă asemenea momente fără a simţi că plesneşti şi că-ţi vine rău de la atâta mâncare şi băutură.

10.Ambele sărbători şi-au cam pierdut orice însemnătate spirituală, sunt doar prilej de dat de-a dura şi robi ghiftuielii, pe care eu unul nu o înţeleg, mănânc şi beau la fel ca în orice zi, nu trebuie să plesnesc că-i Paştele sau Crăciunul.

Anunțuri
 
 

3 răspunsuri la „,, IEPURAȘUL vs. MOȘ CRĂCIUN”

 1. ela1l

  21/04/2011 at 15:54

  😆 nimic mai adevarat!

   
 2. victor

  23/04/2011 at 20:56

  foarte adevarat :))) si foarte comercial ..si plm, spiritual mai putin…..

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: